Lungcancer

Fredrik lever ett aktivt liv med ALK-positiv lungcancer

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg

Bland personer som drabbas av icke-småcellig lungcancer får en liten andel diagnosen ALK-positiv lungcancer, vilken orsakas av en mutation i ALK-genen. 52-åriga Fredrik Svedberg fick för fyra år sedan diagnosen ALK-positiv lungcancer. Effektiv målstyrd behandling gör att han trots sin cancersjukdom kan leva ett aktivt liv.

Fredrik Svedberg fick för fyra år sedan diagnosen ALK-positiv lungcancer.
Fredrik Svedberg fick för fyra år sedan diagnosen ALK-positiv lungcancer.

– I slutet av 2019 drabbades jag av en ihållande hosta som inte ville ge med sig. Primärvårdsläkaren trodde att jag fått astma, men astmaläkemedlet lindrade inte hostan. Därefter genomgick jag spirometri på sjukhuset, men den ledde inte till någon diagnos. Jag hade vid det laget börjat hosta blod och var självklart orolig. Efter många olika läkarbesök och undersökningar diagnostiserades jag i november 2020 med ALK-positiv lungcancer i stadie fyra. Coronapandemin bidrog till en viss fördröjning, säger Fredrik Svedberg.
För Fredrik, som lever sunt och aldrig har rökt, var sjukdomsbeskedet, spridd lungcancer, en chock. När han väl diagnostiserats fick han snabbt tillgång till behandling.
– Jag hade med mig en anhörig som stöd när läkaren gav mig sjukdomsbeskedet, men jag önskar att det vore obligatoriskt att psykolog eller kurator också var närvarande, för att kunna erbjuda psykologisk stöttning. Efter biopsin, som så småningom ledde fram till diagnos, fick jag dock möjlighet att tala med en sjukhuspräst som gav ett bra stöd, säger han.

”Jag önskar att det vore obligatoriskt att psykolog eller kurator var närvarande.”

Egen rehabiliteringsplan
Vid diagnos ordinerades han en målstyrd behandling som visat sig ha god effekt. För tillfället håller behandlingen lungcancern under kontroll utan några direkta biverkningar. Fredrik jobbar numera heltid och betraktar sig i princip som frisk sedan tumörerna och metastaserna försvunnit.
– Jag hade tur som slapp genomgå cellgifts- och strålbehandling. Men efter en period drabbades jag av en metastas i lillhjärnan som behövde opereras bort. Perioden efter diagnosen var tuff. Jag sjukskrev mig för att ha tid att verkligen ta hand om mig själv. Jag arbetar som alkohol- och drogterapeut och använde de verktyg jag tillämpar på mina klienter för att formulera en egen rehabiliteringsplan, säger Fredrik Svedberg.

Se ljust på tillvaron
Han har också valt att engagera sig i Lungcancerföreningen och har funnit mycket stöd i en Facebookgrupp för personer med ALK-positiv lungcancer.
– Mitt råd till andra som diagnostiseras med ALK-positiv lungcancer är att försöka se ljust på tillvaron, även om det ibland känns svårt. Nya läkemedel har utvecklats och forskningen gör ständigt nya framsteg. Engagera dig också gärna i patientföreningar där du kan få mycket stöd från andra i samma situation, säger Fredrik Svedberg.

ALK-positiv lungcancer

ALK-positiv lungcancer är en form av lungcancer som drivs av en mutation i ALK-genen (anaplastiskt lymfomkinas).
Mutationen leder till en fusionsgen som främjar okontrollerad celltillväxt och tumörutveckling. De flesta som har ALK-positiv cancer har icke-småcellig lungcancer, men den kan även förekomma vid andra cancerformer som anaplastiskt lymfom och neuroblastom.
ALK-mutation upptäcks oftast hos yngre patienter och icke-rökare. Behandlingen av ALK-positiv lungcancer har förbättrats avsevärt genom tyrosinkinashämmare, som riktar sig specifikt mot ALK-mutationen.
Genetisk testning för ALK-mutationer är avgörande för att identifiera patienter som kan dra nytta av målinriktade behandlingar.


Annons
Annons Pierre Fabre BRAFTOVI HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"