Huvud, hals och lunga

Målsökande terapier har revolutionerat lungcancervården

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Johan Marklund
Signe Friesland, verksamhetschef, överläkare och specialitetsansvarig för onkologi på Tema Cancer på Karolinska universitetssjukhuset och docent vid KI. Foto: Johan Marklund
Signe Friesland, verksamhetschef, överläkare och specialitetsansvarig för onkologi på Tema Cancer på Karolinska universitetssjukhuset och docent vid KI. Foto: Johan Marklund

Årligen diagnostiseras cirka 4 500 svenskar med lungcancer, som i 80 procent av fallen är lokalt avancerad eller spridd. Ungefär 1 000 svenskar diagnostieras årligen med huvud- och halscancer, som är vanligast förekommande i munhåla och svalg samt struphuvud.

– De HPV-relaterade fallen av huvud- och halscancer har ökat på senare år. Även lungcancer har ökat. Merparten av lungcancerpatienterna diagnostiseras dessvärre i ett relativt sent skede, vilket innebär att cancern ofta har spridit sig till andra delar av kroppen, säger Signe Friesland, verksamhetschef, överläkare och specialitetsansvarig för onkologi på Tema Cancer på Karolinska universitetssjukhuset, docent på KI samt ledamot i Svenska planeringsgruppen för lungcancer.

Mer individuell behandling
– Kirurgi eller strålbehandling ensamt eller i kombination utgör första linjens behandling för huvud- och halscancer. På senare år har möjligheterna för individuellt utformad strålbehandling ökat. Det förbättrar möjligheten att skydda kringliggande normalvävnad och minska biverkningar. På senare år har även fler patienter behandlats med tillägg av cytostatika och immunterapi, vilket har ökat överlevnadsgraden, säger Signe Friesland.
Huvud- och halscancer kommer sannolikt att minska successivt under de kommande åren till följd av att allt fler genomgår HPV-vaccinering. Ambitionen är att HPV-relaterad huvud- och halscancer på sikt helt ska elimineras.

”Målsökande terapier har på senare år revolutionerat behandlingen av lungcancer.”

Operation eller målsökande terapier
Lungcancer som upptäcks tidigt kan opereras.Lungcancer som identifieras i senare stadier behandlas i första hand med målsökande terapier, enbart immunterapi eller i kombination med cellgifter.
– Målsökande terapier, som ges till cirka en fjärdedel av lungcancerpatienterna, har på senare år revolutionerat behandlingen av lungcancer. Merparten av tumörerna sekvenseras numera med hjälp av NGS, Next Generation Sequencing, som definierar avvikelserna på specifika gener och underlättar valet av behandling, säger Signe Friesland.

Fördubblad 5- och 10-årsöverlevnad
Behandlingsframsteg har gjort att den relativa 5- och 10-årsöverlevnaden har fördubblats de senaste 20 åren. Knappt en tredjedel av alla lungcancerpatienter lever efter fem år. Detta skiljer sig dock mellan olika stadier och tumörformer. Behandlingen har blivit mer komplex och antalet terapier fler.
En avsevärt förlängd livslängd innebär att fler lungcancerpatienter är i behov av långsiktig behandling och uppföljning. Utvecklingen kommer sannolikt öka patientens delaktighet i sin egen behandlingsprocess, bland annat med hjälp av digitala verktyg som kan övervaka symtom.

Följa upp behandling med blodprov
– I dagsläget följs behandlingsresultat upp med magnetröntgen eller skiktröntgen, vilket är resurskrävande. Min förhoppning är att behandlingarna i framtiden ska kunna följas upp med hjälp av ett blodprov. Jag skulle också gärna vilja se ett screeningprogram för riskgrupper som löper hög risk att drabbas av lungcancer. Ett sådant pilotprojekt pågår nu i Stockholm. Det kan möjliggöra betydligt tidigare diagnos för fler, vilket gör att fler kan botas, avslutar Signe Friesland.


Annons
Annons JnJ RYBREVANT HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"