Barnonkologi

Omfattande potential för nya terapier

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg
Torben Ek, överläkare och barnonkolog på Barncancercentrum på Drottning Silvias barnsjukhus.
Torben Ek, överläkare och barnonkolog på Barncancercentrum på Drottning Silvias barnsjukhus.

Varje år diagnostiseras cirka 350 svenska barn med cancer. Barnleukemi är vanligast, men andra vanliga diagnoser är lymfom, hjärntumörer och andra barntumörer. Samtliga barnonkologiska diagnoser är sällsynta diagnoser, vilket innebär att barnonkologisk forskning ofta förutsätter internationell samverkan.

På senare år har de internationella behandlingsprotokollen för barnleukemi blivit mer omfattande. Samtidigt har relativt storskaliga studier genomförts för att kartlägga de biologiska mekanismerna bakom sjukdomarna.
– Drygt 300 patienter har bland annat deltagit i ett pilotprojekt med helgenomsekvensering via Genomic Medicine Sweden. Det har genererat nya biomarkörer som underlättar riskklassificeringen och subklassificeringen av patienterna och dessutom genererar nya mål för målinriktad behandling, säger Torben Ek, överläkare och barnonkolog på Barncancercentrum på Drottning Silvias barnsjukhus, klinisk barncancerforskare vid Göteborgs universitet och svensk representant i konsortiet Innovative Therapies for Children with Cancer, ITCC.

”85 procent av patienterna botas med nuvarande behandlingsregim.”

Många botas
– En viktig ambition är att arbeta för att minska den behandlingsrelaterade toxiciteten som genereras via cytostatika och strålbehandling, ofta i höga doser. 85 procent av patienterna botas med nuvarande behandlingsregim, vilket innebär att ny målinriktad behandling introduceras successivt i liten skala, säger Torben Ek.
Han ser ett tydligt behov av att få tillgång till fler läkemedel som kan komplettera den befintliga behandlingsarsenalen samt nya innovativa metoder som gör det lättare att välja rätt behandling till en specifik patient.
Livskvalitetsstudier och patientinflytande är oerhört viktigt för att utvecklingen av nya behandlingar styrs i den riktning som de drabbade patienterna och familjerna själva vill. På senare tid har det varit ett allt starkare inslag av initierade och välformulerade patientrepresentanter på internationella konferenser och arbetsgruppsmöten.

Omfattande potential framåt
– De globala genomikstudierna fortsätter och jag är övertygad om att vi inom en tioårsperiod kommer att ha tillgång till en helt annan arsenal av barnonkologiska behandlingar. Potentialen är omfattande inom exempelvis cellterapier och antikroppsbaserade behandlingar. Inom ITCC arbetar vi kontinuerligt för att öka interaktionen med läkemedelsindustrin och få läkemedelsbolagen att utveckla fler innovativa barnonkologiska läkemedel, säger Torben Ek.


Annons
Annons OnkotypeDX HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"