Presentation
Karolinska universitetssjukhuset Tema Cancer

Forskningsfrågorna föds i kliniken

Publicerad 25 september 2024
Foto: Johan Marklund
Karin Lindberg, överläkare på Lungonkologiskt centrum, Mark Zupancic, onkolog vid Tema Cancer Huvud, Hals, Lunga och Hud och Alexandra Stern, ST-läkare på enheten för gynekologisk cancer. Foto: Johan Marklund
Karin Lindberg, överläkare på Lungonkologiskt centrum, Mark Zupancic, onkolog vid Tema Cancer Huvud, Hals, Lunga och Hud och Alexandra Stern, ST-läkare på enheten för gynekologisk cancer. Foto: Johan Marklund

Tema Cancer erbjuder en utvecklande arbetsmiljö där läkare kan kombinera kliniskt arbete med avancerad forskning.
– Genom forskningen kan vi hitta pusselbitar som leder till mer effektiva cancerbehandlingar och förbättrad vård, säger onkologen Mark Zupancic.

Inom Tema Cancer vid Karolinska universitetssjukhuset ges läkare möjlighet att kombinera forskning med kliniskt arbete. Detta gynnar inte bara patienterna utan skapar också en intellektuellt stimulerande arbetsmiljö.

Lungcancer
Karin Lindberg, överläkare på Lungonkologiskt centrum, har inriktat sin forskning på stereotaktisk strålbehandling, både som singelterapi och i kombination med andra antitumorala läkemedel.
– Vi studerar om strålbehandling i kombination med läkemedel kan fördröja utvecklingen av resistens. Det kan, i teorin, förlänga den tid vi kan behandla patienten med läkemedel och därmed förbättra överlevnaden. Vi försöker även identifiera vilka patienter som har mest nytta av en mer aggressiv tilläggsbehandling.
Karin Lindberg har flera spår i sin forskning, men målet är alltid detsamma. Hon vill vidareutveckla stereotaktisk strålbehandling och undersöka om den kan användas på nya sätt.
– Det är en strålbehandlingsmetod vi använder frekvent, framför allt vid primär icke-småcellig lungcancer men även vid metastaser. Att systematiskt integrera denna metod med medicinsk behandling och se hur de kan kombineras för att förlänga tiden innan sjukdomen progredierar, är ett nytt sätt att angripa ett kliniskt problem.

Huvud- och halscancer
Mark Zupancic, onkolog vid Tema Cancer Huvud, Hals, Lunga och Hud, har riktat in sin forskning på icke-rökrelaterad huvud- och halscancer, främst genom att studera virusinfektioner som HPV.
– Vi ser en ökning av HPV-relaterad huvud- och halscancer och arbetar för att förbättra både diagnostik och behandling.
Ett aktuellt forskningsspår fokuserar på uppföljning av HPV-positiv huvud-halscancer.
– Detta är en provtagningsstudie där vi undersöker om övervakning av HPV DNA-nivåer i blodet, under och efter behandling, kan hjälpa oss att flagga för återfall tidigare. Det skulle i så fall göra det möjligt att justera behandlingen snabbare.

Gynekologisk cancer
Alexandra Stern, ST-läkare på enheten för gynekologisk cancer, kombinerar sitt kliniska arbete med forskning om hur det vaginala mikrobiomet påverkar risken för cervixcancer. Hon studerar särskilt hur ett icke-optimalt mikrobiom ökar risken för HPV-infektion och cancer.
– Jag forskar på kvinnor från Afrika, söder om Sahara, där risken för cervixcancer är bland de högsta i världen. Mitt mål är att stärka vaginalslemhinnan för att skydda mot virus- och bakterieangrepp, med visionen att sex i framtiden inte längre ska kunna leda till cancer.

Flera fördelar
Alla tre läkarna ser stora fördelar med att kombinera forskning och kliniskt arbete. Forskningsfrågor som uppstår direkt från patientmöten kan snabbt tas vidare till laboratoriet. Samtidigt ger det kliniska arbetet en påminnelse om hur viktigt det är att forskningens resultat når de som behöver det mest.
– Forskningen ger mitt arbete en extra mening, säger Mark Zupancic och får medhåll av både Alexandra Stern och Karin Lindberg. Det är i skärningspunkten mellan forskning och kliniskt arbete som de mest spännande forskningsfrågorna föds.,

Tema Cancer – Karolinska universitetssjukhuset

Inom Tema Cancer utreds, behandlas och vårdas patienter med någon form av malign tumörsjukdom under olika skeden i sin cancersjukdom. Tema Cancer bedriver även många kliniska studier i olika faser samt behandlar även patienter som inte har cancer, det vill säga godartade tillstånd inom bland annat urologi, endokrinologi, hematologi och koagulation. Tema Cancer bedriver sin verksamhet huvudsakligen i Solna och i Huddinge.

karolinska.se/vard/tema/tema-cancer

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"