Presentation
Fex-Can Fertilitet och sexualitet efter cancer

Självhjälp för unga vuxna efter cancer

Publicerad 25 september 2024
Foto: Gonzalo Irigoyen
Claudia Lampic och Lena Wettergren möter ett stort engagemang hos Sveriges onkologer. Foto: Gonzalo Irigoyen
Claudia Lampic och Lena Wettergren möter ett stort engagemang hos Sveriges onkologer. Foto: Gonzalo Irigoyen

Efter årsskiftet testar Fex-Can en uppdaterad version av sitt självhjälpsprogram. Målet är att minska sexuella problem och fertilitetsoro hos unga vuxna som har behandlats för cancer.

Forskningsprogrammet Fex-Can undersöker sexuell och reproduktiv hälsa hos unga vuxna som har behandlats för cancer. Programmet har både utvecklats och breddats sedan det sjösattes för elva år sedan.
– Vi fortsätter att arbeta på bred front och utvecklingen ser väldigt bra ut. Vi har bland annat utvärderat den första generationen av våra självhjälpsprogram, Fex-Can Childhood, riktat till de som har haft barncancer, och Young Adult riktat till de som får cancer som unga vuxna. Utifrån de erfarenheterna arbetar vi nu intensivt med att ta fram ett uppdaterat och integrerat behandlingsprogram, säger Lena Wettergren, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet och en av Fex-Cans två forskningsledare.
Tidigare fanns det två separata behandlingar för sexuella problem och fertilitetsoro. Nu ska en samlad intervention testas där deltagarna erbjuds individuell rådgivning i början av det webbaserade behandlingsprogrammet.
– Behandlingen blir mer individualiserad och som deltagare får du råd av en behandlare om vilka delar av programmet som är mest relevanta för just dig, säger Claudia Lampic, forskningsledare och professor i klinisk psykologi vid Umeå universitet.

För och med cancerpatienter
Ytterligare en förändring är att deltagandet inte är begränsat till vissa typer av cancer. Det spelar inte heller någon roll om deltagarna är färdigbehandlade eller inte – alla som upplever sexuella problem eller fertilitetsoro är välkomna.
Forskarna bakom Fex-Can samarbetar, liksom tidigare, med en grupp unga vuxna med cancererfarenhet i utformningen av behandlingsprogrammet. I våras rekryterades en helt ny grupp av medforskare som tycker till om allt från planerade förändringar till bildspråk och val av filmer.
– Vi upplever att det finns ett stort engagemang för de här frågorna bland personer med cancer och läkare ute i landet, säger Lena och berättar att behandlingsprogrammet efter årsskiftet ska testas i en intern pilotstudie.

Fex-Can – Karolinska institutet

Forskningsprogrammet Fex-Can, Fertilitet och sexualitet efter cancer, undersöker sexuell och reproduktiv hälsa hos unga vuxna som behandlats för cancer, och utvecklar ett webbaserat självhjälpsprogram för att minska sexuella problem och fertilitetsoro.
För mer information om studien, klicka här!

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"