Presentation
Bräcke Diakoni Cancerrehabilitering

Vår cancerrehabilitering gör skillnad!

Publicerad 25 september 2024
Foto: Emanuel Ström
Anna Helstad, specialistsjuksköterska onkologisk vård, samt samordnare för rehabilitering och Camilla Rubenson, arbetsterapeut vid Bräcke Diakoni. Foto: Emanuel Ström
Anna Helstad, specialistsjuksköterska onkologisk vård, samt samordnare för rehabilitering och Camilla Rubenson, arbetsterapeut vid Bräcke Diakoni. Foto: Emanuel Ström

På Bräcke Rehabcenter Mösseberg har man gedigen erfarenhet av cancerrehabilitering med interprofessionellt teamarbete.

Teamet består av arbetsterapeut, dietist, sjuksköterska, fysioterapeut, lymfterapeut, läkare, psykolog, samtalsterapeut, undersköterska och rehabassistent. Teamet använder den generiska modellen för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete, ICF, och nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering.
Utifrån detta har teamet arbetat fram ett gruppbaserat rehabiliteringsprogram med föreläsningar, träning, avslappning, Törsleff och gruppsamtal. Utöver det erbjuds patienten enskilda tider till professioner utifrån bedömning vid inskrivning. Vid en teamkonferens sammanställs patientens förutsättningar utifrån ICF. En individuell rehabplan upprättas och godkänns av patienten.

Kunskap och förståelse
En fördel med slutenvårdsrehabilitering är att patienten kommer bort från sin vardag, får perspektiv på sin livssituation och har möjlighet att reflektera. Att få dela erfarenheter med andra som varit i liknande situation lyfts av våra patienter som mycket viktigt. Många har en hjärntrötthet som de inte alltid är medvetna om. De har kört på eftersom förväntan är att allt ska vara som tidigare.
Vi träffar patienterna över längre tid, vilket är ovanligt inom cancerrehabilitering och kan uppmärksamma när patienten har gjort för mycket. Att få stöd i att prova nya strategier, som till exempel att vila innan tröttheten blir för stor, gör att patienterna blir medvetna om sina nya förutsättningar men också vad de kan göra annorlunda. De regelbundna rutinerna för sömn, måltider, träning och avslappning ger ofta en aha-upplevelse. De goda effekterna på energinivå, mage-tarm och sömn motiverar patienterna att omsätta rutinerna i sin vardag.
Under rehabiliteringen görs en plan tillsammans med patienten för hur de ska få in träning, kost, vila och roliga aktiviteter. De som är i arbetsför ålder får stöd i att göra en plan för en hållbar arbetsåtergång.
Vår erfarenhet, som också delas av våra patienter, är att cancerrehabilitering hos oss ger goda förutsättningar att komma vidare i sin rehabilitering.

Bräcke Diakoni

Bräcke Diakonis cancerrehabilitering vid Rehabcenter Mösseberg bedrivs i en anrik kurortsmiljö med många års erfarenhet av cancerrehabilitering och har avtal med flera regioner; fem eller tio dagar.

brackediakoni.se

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"