Multipelt myelom

Ljusare framtid för äldre myelompatienter

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg
Cecilie Hveding Blimark, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Cecilie Hveding Blimark, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Cirka 700 svenskar diagnostiseras årligen med den kroniska cancersjukdomen myelom. Myelom har länge varit en svårbehandlad sjukdom med kort överlevnad. Men de senaste decennierna har överlevnaden ökat markant, även bland äldre patienter. De senaste årens framsteg innebär att myelom numera är en sjukdom vars återfall sjukvården i många fall kan behandla väldigt väl.

Myelom är en cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Vid myelom omvandlas plasmaceller till cancerceller som sedan förökar sig i benmärgen. Vanliga symtom är skelettsmärtor i ryggen eller bröstkorgen, en ökad benägenhet för frakturer, trötthet på grund av blodbrist och en ökad infektionsrisk.
– Fler behandlingsalternativ och förbättrade behandlingsmöjligheter har gjort att överlevnaden bland myelompatienter har ökat de senaste tio åren. De senaste tjugo åren har ett tjugotal nya behandlingskombinationer för myelom tillkommit. Numera används mindre traditionell cellgiftsbehandling till förmån för målsökande behandling, vilket har lett till minskade biverkningar, säger Cecilie Hveding Blimark, överläkare på sektionen för hematologi och koagulation på Sahlgrenska universitetssjukhuset, ordförande i RCC:s nationella kvalitetsregistergrupp myelom och docent i hematologi vid Sahlgrenska akademin.

”Fler behandlingsalternativ och förbättrade behandlingsmöjligheter har gjort att överlevnaden bland myelompatienter har ökat de senaste tio åren.”

Mindre toxisk behandling
Hon forskar på myelompatienter som levt länge med sin sjukdom och jämför deras mortalitet i andra sjukdomar i förhållande till en kontrollgrupp. Syftet är att hitta riskfaktorer som kan leda till att förebygga komplikationer som njursvikt, infektioner och tromboser.
– Medianåldern för att diagnostiseras med myelom är cirka 70 år, en fjärdedel är 80 eller äldre. Myelomregisterdata kan visa att överlevnaden har ökat, även bland patienter över 80 år. En viktig utveckling är att många får kontinuerlig behandling till progress och att även äldre patienter tål modern behandling när sjukdomen återkommer. Potent och mindre toxisk behandling i form av immunomodulerare och proteasinhibitorer och målsökande antikroppar kan i många fall ersätta traditionell cellgiftsbehandling. Samtidigt behöver vi identifiera fler behandlingar som patienter över 70 år orkar med, säger Cecilie.

CAR-T kan revolutionera
–Det största genombrottet just nu är immunterapi i form av CAR-T-celler och bispecifika antikroppar med potential att revolutionera vården av myelompatienter. För närvarande ges behandlingarna främst till de mest sjuka patienterna, men studier som utvärderar immunterapi som första linjens behandling pågår, säger Cecilie.
Myelom är en diagnos som ger upphov till flertalet behandlingskrävande symtom, exempelvis skelettlesioner, njursvikt och låga blodvärden. Genom att behandla även äldre patienter förlängs livslängden. Samtidigt blir myelompatienternas liv betydligt lindrigare genom minskade symtom.

Friskare 80-åringar
En faktor som bidragit till myelompatienters förbättrade prognos är det faktum att äldre i dagsläget betraktas som en allt friskare grupp. Det innebär att även 80-åringar med myelom är föremål för ambitiös behandling. Det innefattar ambitiösare behandling av patienternas komplikationer såsom infektioner, vilket i sig kan ha bidragit till förlängd livslängd.
– I det nationella vårdprogrammet för myelom, som uppdaterades i början av 2024, har immunterapier inkorporerats i behandlingsarsenalen och stort fokus har lagts på att mäta myelompatienters skörhetsgrad. Utifrån det klassas patienten, ordineras rätt behandling och ges stöd i behandling av komplikationer, säger Cecilie Hveding Blimark.


Annons
Annons Pierre Fabre BRAFTOVI HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"