Onkologisk forskning

Positionera Sverige som ledande forskningsnation

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Lif
Emelie Antoni, Nordenchef för AstraZeneca och ny ordförande för Lif. Foto: Lif
Emelie Antoni, Nordenchef för AstraZeneca och ny ordförande för Lif. Foto: Lif

De senaste åren har präglats av betydande onkologiska framsteg med nya målinriktade terapier och immunterapier. Snabbare godkännandeprocesser, bättre infrastruktur för kliniska prövningar samt ett transparent läkemedelssystem kan, enligt Emelie Antoni, ordförande för Lif, ytterligare stärka vården för cancerpatienter.

På senare år har överlevnaden och livskvaliteten särskilt förbättrats inom områden som lungcancer, melanom och bröstcancer tack vare nya behandlingar. Även immunterapier och precisionsmedicin har haft en markant positiv inverkan på patienternas prognos och livskvalitet.
Det finns dock ofta utmaningar med att implementera denna positiva utveckling i den svenska hälso- och sjukvården, så att nya behandlingar kan nå ända fram till de patienter som behöver dem. En anledning är att vi har ett gammalt läkemedelssystem som inte är anpassat till den snabba läkemedelsutvecklingen.

Sammanhållet läkemedelssystem
För att uppnå ett transparent och ekonomiskt hållbart läkemedelssystem där patienter ges tillgång till nödvändiga behandlingar, krävs nya arbetssätt, nya verktyg och utökad samverkan. Lif är branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. De vill skapa ett sammanhållet system där samtliga nya läkemedel, oavsett om de är klinikläkemedel eller förskrivs på recept utvärderas hälsoekonomiskt med möjlighet till konfidentiella nettopriser. Lif arbetar även för att en nationell funktion med förhandlingsmandat, som mer kraftfullt kan åstadkomma jämlik tillgång till effektiva läkemedel för svenska patienter, ska inrättas.
– Vi behöver säkerställa bättre uppföljning av patienternas behandling så man bättre kan mäta värdet av implementeringen av nya terapier och lära oss mer. Det är viktigt med ett nära samarbete med primärvården och specialister för att uppmuntra tidig diagnos och behandling samt att varje patient har en rehabiliteringsplan på plats redan vid diagnos, säger Emelie Antoni, Nordenchef för AstraZeneca och sedan maj 2024 ordförande för Lif. Hon har över 25 års erfarenhet från läkemedelsbranschen.

”För att förbättra implementeringen av nya läkemedel behöver vi stärka samarbetet.”

Investeringar i avancerad diagnostik
– Vi föreslår snabbare godkännandeprocesser, bättre infrastruktur för kliniska prövningar och utbildning för vårdpersonal med fokus på nya behandlingsalternativ. För att förbättra implementeringen av nya läkemedel behöver vi stärka samarbetet mellan hälso- och sjukvården, forskarvärlden och läkemedelsindustrin, säger Emelie Antoni.
– För att maximera potentialen i den pågående precisionsmedicinska omställningen krävs ökade investeringar i avancerad diagnostik och biobanker. Läkemedelsbolagen behöver också ta hjälp av nya innovativa metoder som AI, och säkerställa tillgång till genetisk information och dataanalysverktyg. Om man också kan upptäcka cancer tidigare finns det större möjlighet att behandlingen gör större nytta. Dessutom måste regelverk och ersättningssystem anpassas för att stödja denna utveckling, säger Emelie Antoni.

Sjukvården, akademin och industrin
– För att förbättra klinisk forskning behöver vi främja fler partnerskap mellan hälso- och sjukvård, akademi och industri samt öka finansieringen för kliniska prövningar. Bättre samverkan kan uppnås via nätverk och plattformar där forskare, hälso- och sjukvårdspersonal och läkemedelsföretag kan dela data och insikter. Detta är en viktig framtidsfråga och det finns ett stort intresse i life science-sektorn att positionera Sverige som en ledande forskningsnation. För att nå dit är det viktigt att hälso- och sjukvården skapar utrymme och resurser för forskning och kliniska prövningar, säger Emelie Antoni.


Annons
Annons FASS HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"