CAR-T-cellterapi

Engångsbehandling som kan rädda liv

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Shutterstock
Stephan Mielke, professor i hematologi och cellterapi vid Karolinska Institutet. Foto: Lisa Thorsén
Stephan Mielke, professor i hematologi och cellterapi vid Karolinska Institutet. Foto: Lisa Thorsén

CAR-T-cellsterapi är en avancerad behandlingsform som innebär att T-celler från patienten skickas till ett laboratorium. Där omprogrammeras de till aggressiva och målinriktade celler som återförs till kroppen och attackerar ett specifikt protein på cancercellerna.

I Sverige används CAR-T-cellsterapi i dagsläget för att behandla barn och unga med akut lymfatisk leukemi samt vuxna patienter med vissa typer av lymfom, säger Stephan Mielke, professor i hematologi och cellterapi vid Karolinska Institutet och forskare med fokus på immunterapi mot cancer. Han är även överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och verksamhetschef för cellterapi och allogena stamcellstransplantationer.
CAR-T-cellsterapi har på relativt kort tid revolutionerat delar av cancervården och ges i huvudsak till patienter som utan framgång provat andra former av botande behandling.
– För närvarande pågår ett stort antal kliniska studier med fokus på CAR-T-cellsterapi som bland annat behandlar patienter med akut myeloisk leukemi, sarkom och äggstockscancer. Behandlingen har även tillämpats på patienter med solida tumörer, men det är associerat med flertalet utmaningar som kräver fortsatt forskning, säger Stephan Mielke.

Komplex hantering
En utmaning med CAR-T-cellsterapi är, enligt Stephan Mielke, att behandlingen kräver lång erfarenhet av cellterapi eftersom hanteringen av cellerna är komplex. Tillverkningsprocessen tar i dagsläget mellan tre och fyra veckor och genomförs ofta av företag i andra länder, vilket kräver en omfattande logistisk hantering. Ytterligare en utmaning är de svåra biverkningar som behandlingen kan generera, exempelvis överaktivering av immunsystemet eller neurologisk påverkan som kan kräva intensivvård.
– En genomsnittlig CAR-T-cellsbehandling kostar i dagsläget 3,5 miljoner kronor. Men kostnadsbilden kommer sannolikt att sjunka i takt med att cellerna blir billigare att producera. I många fall rör det sig om en engångsbehandling som kan rädda liv, säger Stephan Mielke.

”Framöver blir det förhoppningsvis lättare att förutsäga vilka patienter som svarar på behandlingen.”

Intensiv forskning pågår
CAR-T-cellsbehandling har fått ett rejält genombrott. Utvecklingen har accelererat kraftigt och intensiv forskning pågår runtom i världen.
– Framöver blir det förhoppningsvis lättare att förutsäga vilka patienter som svarar på behandlingen. Fler kommer att behandlas via mottagningen snarare än som inneliggande patienter. Framtidens CAR-T-celler kommer sannolikt också att vara effektivare, säkrare, mer skonsamma och ha kapacitet att attackera flera markörer parallellt. En större del av CAR-T-cellsproduktionen kommer förmodligen att äga rum på sjukhus snarare än på externa företag framöver, vilket underlättar logistiken, säger Stephan Mielke.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Annons
Annons Gilead YESCARTA HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"