Forskningen går snabbt framåt. Nu finns nya behandlingar mot olika typer av bröstcancer som ökar den totala överlevnaden betydligt. Det gäller både östrogenkänsliga tumörer och HER2-positiva samt trippelnegativa tumörer.
Det berättar Ana Bosch Campos som är klinisk forskare med fokus på bröstcancergenetik vid Skånes universitetssjukhus. Hon delar sin tid mellan att arbeta kliniskt som läkare och att forska.
– Jag fokuserar på varför vissa tumörer inte är mottagliga för behandlingar och/eller slutar vara mottagliga mitt i en behandling.
Östrogenkänsliga tumörer
Hennes forskning handlar främst om östrogenkänsliga tumörer där en ny behandling har funnits i ett antal år för patienter med spridd bröstcancer.
– Det är läkemedelsgruppen CDK4/6-hämmare som tas tillsammans med antihormonbehandling och som har revolutionerat behandlingen med klart förbättrad överlevnad.
Inom CDK4/6-gruppen har framför allt två av preparaten visat stor effekt på överlevnaden vid spridd bröstcancer.
– Eftersom effekten vid spridd bröstcancer har varit så stor pågår nu kliniska tester där även de som ännu inte fått metastaser, men där risken för det anses hög, får CDK4/6-hämmare. Resultaten hittills visar på en stor positiv effekt på överlevnad utan ny sjukdom, det vill säga utan metastaser, säger Ana.
”Resultaten hittills visar på en stor positiv effekt på överlevnad utan ny sjukdom.”
Revolutionerande framsteg
För HER2-positiva tumörer har behandling med ett antikropps-läkemedelskonjugat (ADC) i kombination med cellgifter visat stor positiv effekt på total överlevnad.
– Det är en riktad behandling som innebär att cellgifterna skickas direkt till tumörerna, säger Ana.
Även för trippelnegativ bröstcancer är en ny behandling på gång.
– Det är en immunterapi som ges tillsammans med cellgifter före operation. Ett av föredragen på ESMO-konferensen handlade om det och visade att behandlingen minskar risken för att dö av den sortens tumörer med 34 procent, vilket är revolutionerande, säger Ana.
Spännande svensk studie
En annan studie som presenterades på ESMO-konferensen var en svensk studie, OptiTrain, som Ana Bosch Campos tycker är väldigt intressant.
– Där fick bröstcancerpatienter träna, högintensiv intervallträning och styrketräning, under hela cellgiftbehandlingen. Resultaten visar både på ett betydligt ökat välmående under behandlingen och även på en ökad positiv effekt av cellgifterna. Det innebär att en ändrad livsföring kan ha en positiv effekt på tillfrisknandet, säger Ana Bosch Campos.