Bröstcancer

Fler målstyrda behandlingar mot bröstcancer

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Johanna St Michaels
Per Karlsson, professor och överläkare i onkologi vid Sahlgrenska samt ordförande i Svensk Onkologisk Förening. Foto: Johanna St Michaels
Per Karlsson, professor och överläkare i onkologi vid Sahlgrenska samt ordförande i Svensk Onkologisk Förening. Foto: Johanna St Michaels

Många bröstcancerpatienter genomgår en bred första linjens behandling. Ökad kunskap om genomiken bakom bröstcancer kan i framtiden bana väg för mer skonsamma, individanpassade och träffsäkra behandlingar.

– Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Majoriteten diagnostiseras med hormonreceptorpositiv bröstcancer. Drygt elva procent diagnostiseras med HER2-positiv bröstcancer medan knappt tio procent får trippelnegativ bröstcancer, som är den allvarligaste formen, säger Per Karlsson, professor vid Sahlgrenska akademin, överläkare i onkologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset samt ordförande i Svensk onkologisk förening.
För den stora gruppen patienter med hormonreceptorpositiv bröstcancer har CDK4/6-hämmare, en ny typ av målinriktade och selektiva läkemedel, visat sig vara effektiva som tillägg till antihormonell behandling.
För att avgöra vilka av patienterna med hormonreceptorpositiv bröstcancer som har nytta av cytostatika används idag genexpressionsanalyser. Det gör att många hormonreceptorpositiva patienter idag på ett säkert sätt kan slippa cytostatika.

”Det är glädjande att det på senare år har kommit flera nya behandlingar för trippelnegativ bröstcancer.”

HER2-positiv och trippelnegativ
– För patienter med HER2-positiv bröstcancer har antikroppskonjugat (ADC) där cytostatika binds till HER2-antikroppar visat goda effekter. För patientkategorin med trippelnegativ bröstcancer har också immunterapi förbättrat behandlingsmöjligheterna. Specifikt förBRCA-bärarna finns nu också goda behandlingsmöjligheter med PARP-inhibitorer, säger Per.
Hans forskargrupp använder genexpressionsanalys för att kartlägga vilka bröstcancerpatienter som har nytta av strålbehandling. Ambitionen är att en tredjedel av bröstcancerpatienterna som genomgått kirurgi ska kunna avstå från strålbehandling.

Målstyra framtida behandlingar
– Det pågår även annan intressant forskning som ökar förståelsen för biologin bakom bröstcancer. För patientgruppen med hormonreceptiv bröstcancer utvecklas selektiva östrogenreceptiva läkemedel som kan effektivisera behandlingen för dessa patienter. Bland annat studeras om kvinnor i fertil ålder framöver kan slippa ta injektioner som tillfälligt stänger av äggstockarna i samband med behandlingen, säger Per.
– Det är glädjande att det på senare år har kommit flera nya behandlingar för trippelnegativ bröstcancer, en grupp som tidigare varit svårbehandlad. Jag har stor tilltro till att vi under de kommande fem åren får se många olika antikroppskonjugat som kan bidra till att målstyra framtida behandlingar, vilket minimerar biverkningarna och effektiviserar behandlingen, säger Per Karlsson.


Annons
Annons AstraZeneca Bröstcancer HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"