Presentation
Johnson & Johnson Skräddarsydda behandlingar

Skräddarsytt inom framtidens onkologi

Publicerad 25 september 2024
Foto: Fredrik Hjerling
Carl Björkholm, apotekare och medicinsk rådgivare, Anna Bonin, organkemist och medicinsk rådgivare och Arian Sadeghi, medicinsk chef för terapiområdet onkologi vid J&J Innovative Medicine i Sverige. Foto: Fredrik Hjerling
Carl Björkholm, apotekare och medicinsk rådgivare, Anna Bonin, organkemist och medicinsk rådgivare och Arian Sadeghi, medicinsk chef för terapiområdet onkologi vid J&J Innovative Medicine i Sverige. Foto: Fredrik Hjerling

Nya banbrytande behandlingar väntas för flera cancersjukdomar som lung-, prostata- och urinblåsecancer. Genom skräddarsydda behandlingar och målinriktade läkemedel utvecklar läkemedelsbolaget Johnson & Johnson framtidens terapier.

Andelen som får en cancerdiagnos ökar. Samtidigt ökar även möjligheterna att överleva, minska biverkningar och förbättra livskvaliteten vid cancer.
– Vårt mål är att hitta nya sätt att angripa cancer som kan förlänga och förbättra patienters liv, säger Arian Sadeghi, medicinsk chef för terapiområdet onkologi vid Johnson & Johnson Innovative Medicine i Sverige.
Johnson & Johnson har en bred portfölj och i Sverige har bolaget stort fokus på terapiområdena immunologi, onkologi, hematologi och neurovetenskap.
– Inom cancerområdet satsar vi på solida tumörer och strävar efter att lyfta cancerformer i behov av innovativa angreppssätt, som lungcancer, prostatacancer och urinblåsecancer, säger Arian.

Genombrott väntas
Stora framsteg har gjorts inom tumörbiologin. Carl Björkholm är apotekare och medicinsk rådgivare vid J&J Innovative Medicine i Sverige med ansvar för framför allt urinblåsecancer.
– Det har de senaste decennierna inte hänt särskilt mycket. Man har länge använt samma typ av standardbehandling.
Genom målinriktad behandling av urinblåsecancer, med läkemedel som ges lokalt i urinblåsan, är målet att färre patienter ska behöva genomgå radikal cystektomi då hela urinblåsan opereras bort tillsammans med prostata och sädesblåsa hos män, och ofta livmoder och äggstockar hos kvinnor.
– Vi har lovande resultat. Även om det ännu inte är en standardbehandling är målet att våra innovativa läkemedel, både i tidig och avancerad sjukdom, ska bli ett viktigt verktyg i behandlingsarsenalen i framtiden, säger Carl Björkholm.
Modern cancerforskning går alltmer in på att identifiera de mekanismer som driver själva tumörtillväxten och sedan stänga av den. Inom lungcancerområdet har det under de senaste tio åren skett stora framsteg med nya läkemedel.
– Det är en fantastisk utveckling, men om man jämför med exempelvis bröst- och prostatacancer har behandlingarna för lungcancer inte påverkat den totala livslängden särskilt mycket. Behovet att hitta nya skräddarsydda behandlingar är därför stort, säger Anna Bonin, organkemist och medicinsk rådgivare med ansvar för lungcancer vid J&J i Sverige.
Med hjälp av sekvensering av arvsmassan (NGS) testas allt fler patienter med lungcancer. Syftet är att tidigare kunna identifiera olika typer av mutationer och tumörer och därmed öka precisionen av behandling.
– Sekvenseringstekniken blir allt bättre och vi kan gå allt djupare i våra analyser för att hitta kliniskt relevanta biomarkörer hos patienter med lungcancer. Vårt fokus är på EGFR-muterad lungcancer, säger Anna Bonin.
Det är en icke-småcellig lungcancer som utgör cirka 85 procent av all lungcancer.
– Vi har en unik bispecifik monoklonal antikropp med ny verkningsmekanism som används i ett senare stadium av EGFR-muterad lungcancer.

Genmutationer i fokus
Johnson & Johnson har även haft en stark ställning när det gäller behandling av prostatacancer. Det har gått snart 15 år sedan bolaget lanserade Zytiga som haft stor betydelse i behandlingen av framskriden prostatacancer.
– Vi fortsätter på samma spår, men vi vill komma in tidigare i sjukdomsförloppet. Vi har flera innovativa läkemedel på gång, bland annat riktade specifikt mot mutationer i BRCA-generna, vilka ger en ökad risk för prostatacancer. Även om det finns många bra behandlingar idag, finns det fortfarande patienter som inte svarar bra på kirurgi eller läkemedelsbehandling. Här behövs fler typer av bättre och mer effektiva behandlingar, säger Arian Sadeghi.
Framtidens onkologi, menar han, handlar i hög grad om att kartlägga och identifiera olika typer av genmutationer för utveckling av skräddarsydda och målinriktade behandlingar.
– Vi satsar stort på att utveckla banbrytande behandlingar. Vår ambition är att Sverige ska vara ledande som forskningsnation och leverera kliniska prövningar av hög kvalitet som gör skillnad för patienterna, säger Arian Sadeghi.

Johnson & Johnson

Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson blev i maj 2024 J&J Innovative Medicine. Ända sedan 1961 har Janssen har varit en del av Johnson & Johnson-familjen och bolagets innovativa satsningar fortsätter på samma spår som tidigare. Portföljen är bred och spänner över flera terapeutiska områden: onkologi, immunologi, neurovetenskap, kardiovaskulär, pulmonell hypertoni och näthinna.

För mer information:
www.janssen.com/johnson-johnson-innovative-medicine


Annons
Annons JnJ RYBREVANT HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"