Radioaktiva läkemedel

Radioaktiva målsökare för specifik strålterapi

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Mikael Wallerstedt
Marika Nestor, professor i biomedicinsk strålningsvetenskap vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt
Marika Nestor, professor i biomedicinsk strålningsvetenskap vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

Precisionsmedicin är ett område under stark utveckling. En innovativ form av precisionsmedicin är målsökande strålterapi, en behandlingsform där radioaktiva cancermålsökande molekyler injiceras i patienten. När de radioaktiva målsökarna binder till cancercellerna möjliggörs en specifik strålterapi som skonar kringliggande organ.

Radioaktiva läkemedel har potential att förbättra såväl strålterapin som den individbaserade behandlingen genom att minska biverkningarna och bota fler patienter.
– För 20 år sedan trodde många att radioaktiva molekyler främst kunde användas för imaging snarare än för terapeutiska syften. Sedan dess har mycket hänt. Intresset för och förväntningarna på de radioaktiva läkemedlens potential är omfattande och vi befinner oss just nu mitt i en spännande våg av utveckling. Många nya radioaktiva onkologiska läkemedel befinner sig under utveckling runtom i världen och på några års sikt kan vi förvänta oss fler godkända läkemedel samt mer kliniska data, säger Marika Nestor, professor i biomedicinsk strålningsvetenskap vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.
Hennes forskargrupp utvecklar radioaktivt märkta cancermålsökande molekyler. De undersöker vilka ytproteiner på cancercellens yta som är lämpliga att målsöka mot, skapar målsökande molekyler mot dessa, och undersöker vilka radionuklider som passar till respektive målsökare. Därefter analyserar forskarna hur de radioaktiva molekylerna binder till cancercellerna och vilken terapeutisk effekt de kan ge.

”Målsökande radioaktiva läkemedel är ett effektivt sätt att behandla spridd cancersjukdom.”

Skräddarsys för varje patient
Idag finns det två radioaktiva läkemedel som är godkända för användning i Sverige. Marika Nestor är övertygad om att målsökande radioaktiva läkemedel kommer att spela en viktig roll i framtidens onkologiska precisionsmedicinska utveckling.
– Målsökande radioaktiva läkemedel är ett effektivt sätt att behandla spridd cancersjukdom och behandlingen kan skräddarsys för varje patient. I kombination med nya strålsensitiveringsstrategier kan målsökande radioaktiva läkemedel ligga till grund för en framtida mer effektiv cancerbehandling med ökad överlevnad och färre biverkningar, säger hon.

Mindre stråldoser och biverkningar
Hennes forskargrupp utvecklar nya radioaktiva målsökare mot flera olika cancerformer, och undersöker bland annat vilka bindningsegenskaper, radionuklider och doseringsstrategier som ger bäst terapieffekt. I nästa steg undersöker forskarna hur de ytterligare kan förstärka effekten av strålterapin, exempelvis med hjälp av molekyler som samarbetar med strålningen för att döda cancercellerna eller genom att göra cancercellerna lättare för immunförsvaret att upptäcka. Med sådana typer av kombinationsbehandlingar kan man uppnå en bättre behandlingseffekt med lägre stråldoser och färre biverkningar.

Störst potential vid spridd cancer
– Den största potentialen för radioaktiva läkemedel finns hos patienter med spridd cancer där kirurgi och extern strålterapi misslyckats. Radioaktiva läkemedel har potential att på sikt kunna behandla många olika cancerformer, men då krävs en hel verktygslåda med behandlingsmöjligheter med varierande måltavlor, säger Marika Nestor.
En fördel med radioaktiva läkemedel är att de kan användas både terapeutiskt och för att identifiera och karakterisera tumören och eventuella metastaser, beroende på vilken radionuklid som kopplas på den målsökande molekylen. Det underlättar möjligheten att på ett tidigt stadium välja vilka patienter som med störst sannolikhet svarar på den radioaktiva behandlingen och på så sätt få en individanpassad cancerterapi, säger Marika Nestor.


Annons
Annons AstraZeneca LYNPARZA HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"