Nationell cancerstrategi

Patientperspektiv och jämlikhet i fokus för nya cancerstrategin

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Tove Smeds
Mef Nilbert, utredare, professor i klinisk onkologi vid Lunds universitet, överläkare på Skånes universitetssjukhus samt sakkunnig i cancerfrågor på Socialstyrelsen. Foto: Tove Smeds
Mef Nilbert, utredare, professor i klinisk onkologi vid Lunds universitet, överläkare på Skånes universitetssjukhus samt sakkunnig i cancerfrågor på Socialstyrelsen. Foto: Tove Smeds

För närvarande pågår arbetet med att formulera ett förslag på en uppdaterad nationell cancerstrategi. Strategin presenteras i slutet av november 2024. Uppdateringen gäller alla åldrar och görs bland annat för att Sverige ska ha de förutsättningar som krävs för att fortsättningsvis vara ett föregångsland inom cancervård. Ambitionen är att ha en uppdaterad nationell cancerstrategi på plats våren 2026.

Femton år har gått sedan den nuvarande nationella cancerstrategin presenterades. Den nya uppdaterade cancerstrategin fångar upp den utveckling som skett i cancervården sedan dess. Förslaget kommer att omfatta hela sjukdomskedjan från diagnos till behandling, rehabilitering och palliativ vård. Övergången från barn till vuxen beskrivs som ett område som kräver särskilt fokus.
– Vår befintliga cancerstrategi har tjänat oss väl och drivit cancerutvecklingen framåt, bland annat genom stärkt nationell samverkan. Samtidigt är 15 år lång tid, de flesta EU-länders cancerstrategier håller mellan fem och tio år. Våra förslag kommer självklart att förhålla sig till EU:s cancerplan från 2021, liksom det faktum att cancer numera i många fall behandlas multidisciplinärt. Tillgänglighet, jämlikhet, forskning och implementering av ny kunskap är viktiga ledord i utredningsarbetet, säger Mef Nilbert, utredare, professor i klinisk onkologi vid Lunds universitet, överläkare på Skånes universitetssjukhus samt sakkunnig i cancerfrågor på Socialstyrelsen.

”Vår befintliga cancerstrategi har tjänat oss väl och drivit cancerutvecklingen framåt.”

Jämlik onkologisk palliativ vård
Under utredningsperioden har hon varit i kontakt med flera hundra medicinska experter och patientföreträdare. Mef Nilbert har även mött representanter från samtliga regioner som delat med sig av sina tankar kring hur den uppdaterade cancerstrategin bör utformas. Engagemanget och intresset har varit högt.
– Utredningsarbetet har förtydligat hur skiftande förutsättningarna är för cancervården i olika regioner, vilket påverkar det förslag vi kommer att lägga fram. Den kommunala vården lämnar också viktiga bidrag, inte minst inom palliativ vård. Vi ser exempelvis ett tydligt behov av att inkludera rehabiliteringsperspektivet tidigt i behandlingen samtidigt som regionerna arbetar väldigt olika med detta. Även den palliativa vården präglas av ojämlikhet och i många fall av bristande tillgänglighet. Våra bedömningar och förslag kommer därför att beröra hur palliativ vård kan bli mer jämlik och tillgänglig, säger Mef Nilbert.

Utredas och behandlas i tid
Förslaget till en uppdaterad cancerstrategi kommer att innehålla konkreta idéer kring hur forskning och klinisk verksamhet i samtliga delar av vårdkedjan kan integreras och vara en självklar del av varandras vardag. Potentialen att förebygga cancer är omfattande men nyttjas i dagsläget inte fullt ut. Utredningen kommer därför att föreslå hur målgruppsinriktade insatser och samordning kan genomföras. Mef Nilbert analyserar även hur fler patienter kan inkluderas i kliniska prövningar framöver
– I Sverige utreds och behandlas i dagsläget 40 procent av cancerpatienterna i tid, att jämföra med 70 respektive 80 procent i Danmark och Norge. Här finns självklart en förbättringspotential. Det finns ett behov av att förenkla de standardiserade vårdförloppen och att ta väntetiderna för cancerpatienter på allvar. Det tycker jag vi är skyldiga våra patienter, säger hon.

Mef Nilberts utredningsuppdrag:

I Mef Nilberts utredningsuppdrag ingår att föreslå en uppdaterad nationell cancerstrategi utifrån ett helhetsperspektiv som omfattar prevention, tidig upptäckt, diagnostik, behandling, rehabilitering, palliativ vård och uppföljning. Hon ska bland annat:

  • Analysera den utveckling som har skett inom cancervårdens organisation sedan betänkandet En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11) lämnades och föreslå hur denna utveckling kan omhändertas vid uppdateringen av strategin.
  • Analysera och föreslå strukturer och åtgärder för jämlikt införande av precisionshälsa.
  • Analysera och föreslå hur hälsofrämjande- och förebyggande insatser inom cancerområdet kan samordnas med hälsofrämjande- och förebyggande insatser inom andra områden.
  • Analysera och, vid behov, föreslå åtgärder för en mer ändamålsenlig struktur för vård, kunskapsbildning och kunskapsspridning inklusive åtgärder för optimerade vårdprocesser och ökad tillgänglighet
  • Analysera och, vid behov, föreslå hur standardiserade vårdförlopp kan utvecklas som verktyg för kunskapsstyrning.
  • Analysera och föreslå åtgärder för att möta framtida kompetensbehov inom cancervården.
  • Analysera och föreslå åtgärder som främjar ökad integration mellan cancerforskning och klinisk verksamhet.
  • Analysera och föreslå uppdaterade mål för strategin och ansvarsfördelning för genomförande och uppföljning.
    Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2024.

Annons
Annons OnkotypeDX HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"