Ovarialcancer

Nya behandlingar mot äggstockscancer

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg
Camilla Sköld, överläkare på Akademiska sjukhuset.
Camilla Sköld, överläkare på Akademiska sjukhuset.

Samtliga kvinnor med äggstockscancer har länge behandlats med samma typ av cytostatika. Men på senare år har flera nya behandlingar tillkommit, däribland VEGF-hämmare och PARP-hämmare. Behandlingsarsenalen har breddats och möjligheten att skräddarsy behandling till varje patient har förbättrats avsevärt.

Årligen diagnostiseras cirka 700 svenska kvinnor med äggstockscancer, som i själva verket är ett flertal olika subtyper med olika histologiska, genetiska och kliniska kännetecken. Idag har den relativa femårsöverlevnaden för kvinnor med äggstockscancer förbättrats något till drygt 50 procent, bland annat till följd av en nationell centralisering av avancerad kirurgi samt en utökad behandlingsarsenal.

Onkologisk specialistkompetens
– Patienter med äggstockscancer handläggs fortfarande i stor utsträckning av gynekologer, men behovet av onkologisk specialistkompetens ökar i takt med att behandlingsalternativen blir fler och behandlingen alltmer komplex, säger Camilla Sköld, specialist i onkologi och gynekologisk onkologi samt överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Camilla Sköld är även sammankallande i onkologgruppen för nationella vårdprogrammet livmoderkroppscancer, representant i nationella vårdprogrammet icke-epitelial äggstockscancer och medlem i styrgruppen för svenska kvalitetsregistret för gynekologisk cancer.

”Patienter med äggstockscancer handläggs fortfarande i stor utsträckning av gynekologer.”

Fler i kliniska studier
– Äggstockscancerpatienter har traditionellt sett varit underrepresenterade i kliniska studier som är helt avgörande för den fortsatta utvecklingen inom området. Min förhoppning är därför att fler patienter erbjuds deltagande i studier framöver, säger Camilla Sköld.
– Kirurgisk behandling på ett högspecialiserat centrum samt tillgång till läkare som är insatta i de nya behandlingsalternativen och deras biverkningspanorama är några exempel på avgörande faktorer för en framgångsrik äggstockscancerbehandling, säger Camilla Sköld.

Hopp till antikroppskonjugat
Behovet av ytterligare behandlingsalternativ för patienter med spridd äggstockscancer där platinumbaserad cytostatika inte haft tillräcklig effekt är stort.
– Jag sätter stort hopp till att antikroppskonjugat framöver kan öka överlevnaden hos denna patientgrupp. Jag hoppas även att framtida forskning kan bidra till tidigare upptäckt samt effektivare primärbehandling så att fler patienter kan botas. Här kan exempelvis HIPEC, varm cytostatika i buken, komma att spela en roll, säger Camilla Sköld, som forskar på framtidens behandling för patienter med ovanliga typer av äggstockscancer.


Annons
Annons AstraZeneca LYNPARZA HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"