På AbbVie är personer med stort medicinskt behov i centrum med målet att förbättra liv. Och cancer blir ett allt viktigare fokusområde. Målriktad och tidsbestämd behandling vid bland annat kronisk lymfatisk leukemi, KLL, har flyttat fram gränsen och förändrat behandlingsrutinerna. Fler behandlingar, mot såväl hematologisk cancer som solida tumörer, är dessutom under utveckling.
AbbVie är ett forskningsintensivt globalt biofarmaföretag, som utvecklar specialiserade, innovativa behandlingar mot svåra sjukdomar. Målet är att förbättra livet för personer med sjukdomar där det finns ett stort behov av nya och effektiva behandlingar. Företaget har gått från ett fokus på enbart immunologi till att nu även vara verksamma inom neurologi, ögonsjukdomar och inte minst onkologi.
– Onkologi är ett relativt nytt men växande område för AbbVie, där forskningen syftar till att upptäcka och utveckla målriktade behandlingar. I dagsläget har vi behandlingar tillgängliga inom kronisk lymfatisk leukemi och akut myeloisk leukemi. Vårt fokus är framför allt hematologisk cancer, men nu satsar vi även på behandling av solida tumörer, exempelvis äggstockscancer. AbbVie har under senare år gjort en resa och arbetar för att utveckla läkemedel mot flera svåra cancersjukdomar, berättar Thea Larsen, kommersiell direktör inom onkologi.
Med långvarig remission i sikte
Nya behandlingsstrategier innebär ofta många fördelar. Målriktade behandlingar kan innebära bra behandlingssvar, lägre toxicitet, färre biverkningar och förbättrad livskvalitet. Vetskapen att behandlingen är tidsbestämd är för många patienter också en stor fördel.
– Patienter som svarar bra på sin behandling kan vara i remission i många år och kanske aldrig behöver en ny behandlingsomgång. De kan leva sina liv och behöver inte ständigt tänka på sin cancerdiagnos. Det är en fördel även för sjukvården som kan planera sina resurser bättre, eftersom besöken kan glesas ut, förklarar Therese Backe, medicinsk rådgivare.
Global och lokal forskning viktig
AbbVie bedriver omfattande forskning runtom i världen för att ta fram innovativa läkemedel inom sina fokusområden. Över 35 substanser i 300 olika prövningar pågår för behandling av olika blodcancersjukdomar och solida tumörer. Årligen satsas över sju miljarder dollar på forskning och utveckling. Över 30 miljoner patienter världen över har tillgång till och behandlas med AbbVies läkemedel.
Företaget har en egen avdelning för kliniska prövningar och i Skandinavien bedrivs omkring tio kliniska studier inom hematologi och onkologi och fler är planerade. Utöver kliniska prövningar driver AbbVie en rad olika projekt i samverkan med sjukvården och patientorganisationer. En viktig del av verksamheten är också att nå ut med relevant information till patienter och allmänheten.
– De kliniska prövningarna är en central del av verksamheten. Ett läkemedel är inte innovativt förrän det når och gör nytta för patienten. Vårt mål är alltid att förbättra livet för dem som drabbats av svår sjukdom, säger Maria Holmqvist Tångefjord, medicinsk direktör.
Precisionsmedicin kommer att växa
Alla tre framhåller att vi under de närmaste tio, tjugo åren kommer att se en utveckling i behandlingen av cancersjukdomar. Immunterapi, som aktiverar patientens eget immunförsvar för att angripa tumörceller, kommer att växa. Det kan vara till fördel för AbbVie med sina rötter inom immunologi. Behandlingen blir mer individualiserad i takt med att individuella tumörcellers specifika egenskaper identifieras och behandlas.
– Det görs även stora framsteg inom diagnostik och screening och tidig upptäckt liksom primärprevention är också viktiga prioriteringar, avslutar Maria Holmqvist Tångefjord.
AbbVie bildades 2013 då Abbott omstrukturerade sin verksamhet och knoppade av biofarmadelen. AbbVie arbetar för att utveckla innovativa behandlingar och hållbara vårdlösningar mot svåra sjukdomar, med målet att förbättra livet för patienter. Ledstjärnan är att arbeta långsiktigt, med starkt samhällsengagemang och bidra till att uppfylla FN:s globala mål om god hälsa.
www.abbvie.se