Prostatacancer

Framsteg i behandlingen av spridd prostatacancer

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg
Ingela Franck Lissbrant, överläkare på onkologi- och palliativmedicinkliniken vid Hallands sjukhus.
Ingela Franck Lissbrant, överläkare på onkologi- och palliativmedicinkliniken vid Hallands sjukhus.

Varje år diagnostiseras cirka 1 200 svenska män med spridd prostatacancer. Diagnosen innebar tidigare en prognostiserad livslängd på högst ett par år. Men effektivare behandlingar och fler behandlingsmöjligheter har gjort att allt fler med spridd prostatacancer kan leva många nästintill symtomfria år.

– Behandlingen av patienter med spridd prostatacancer har gjort otroliga framsteg på senare år. Hormonbehandlingar, cytostatika, yttre och inre strålbehandling samt målstyrda behandlingar sätts numera ofta in tidigt i sjukdomsförloppet. När flera behandlingsalternativ kombineras kan livslängden i många fall mer än fördubblas, säger Ingela Franck Lissbrant, överläkare på onkologi- och palliativmedicinkliniken vid Hallands sjukhus, sektionsansvarig för prostatacanceronkologi i Region Halland samt forskare med fokus på spridd prostatacancer.
Ett område som har utvecklats snabbt är målstyrda behandlingar där genetiska analyser används för att välja vilka patienter som bör ta del av en specifik terapi. Även om stora framsteg har gjorts betonar Ingela Franck Lissbrant att behovet av förbättrad behandling är fortsatt stort, i synnerhet bland män med metastaserad sjukdom.

”Vi behöver lära oss hur vi kan använda de befintliga behandlingsstrategierna på ett smartare sätt.”

Effektivare diagnostiska metoder
– Spårämnesundersökningar och målstyrd strålbehandling är två intressanta utvecklingsspår när det gäller behandling av spridd prostatacancer. Vi behöver även bli bättre på att kartlägga tumörernas biologi inklusive dess omgivning och därefter använda resultaten för att individanpassa och styra behandlingen. Jag hoppas också på effektivare diagnostiska metoder som används systematiskt så att vi kan upptäcka sjukdomen innan den har spridit sig, säger Ingela.
Hon ser också ett behov av att förbättra behandlingen för män vars prostatacancer ännu inte spridit sig.
– Verktygen för att diagnostisera, prognostisera och styra behandlingen är i dagsläget alltför trubbiga, men min vision är självklart att de ska bli mer träffsäkra och att vi därigenom kan minska andelen patienter som dör i sin prostatacancer, säger Ingela.

Individualisera behandlingen
Hon har bland annat stora förhoppningar om att immunterapi, som har revolutionerat behandlingen av flera andra cancerformer, även ska kunna användas för att behandla män med spridd prostatacancer.
– Vi behöver lära oss hur vi kan använda de befintliga behandlingsstrategierna på ett smartare sätt och dessutom ta stora kliv framåt när det gäller att individualisera behandlingen utifrån prostatacancertumörernas biologi. Ytterligare förbättringsområden är att inkludera fler patienter i kliniska studier och att sjukvården blir bättre på att ta hand om de biverkningar vi åstadkommer med våra behandlingar, säger Ingela.

Bör ordineras fysisk träning
Fler patienter bör ordineras fysisk träning i samband med behandlingen av spridd prostatacancer. Evidens visar att fysisk träning bidrar till att patienterna tål behandlingen bättre.
Med kvalitetsregister som underlag forskar hon på hur de stora landvinningar som gjorts vad gäller behandling och omhändertagande av patienter med spridd prostatacancer tillämpas kliniskt.
– Tillsammans med forskarkollegor i Stockholm forskar jag även kring betydelsen av fysisk aktivitet vid prostatacancer och hur vi kan inkludera träning i behandlingen av dessa patienter, säger Ingela Franck Lissbrant.


Annons
Annons Bayer Nubeqa HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"