BeiGene är ett globalt forskande biotechföretag med ambitionen att leverera innovativa läkemedel snabbare, mer tillgängligt och rättvist. Målet är att täcka 80 procent av alla cancerformer och leverera tio nya läkemedelssubstanser i kliniska prövningar varje år.
Även om det har skett en fantastisk kunskapsutveckling när det gäller behandling av många cancersjukdomar, ökar andelen som insjuknar. Om bara drygt 10 år kommer cirka 100000 personer i Sverige att varje år drabbas av cancer.
– Det räcker inte med att utveckla innovativa cancerläkemedel, vi behöver också säkerställa att läkemedel snabbt når patienter, oavsett var de bor i världen, säger Carl-Gustav Fabiansson, Nordenchef på BeiGene.
BeiGene startade i Beijing 2010 och är resultatet av ett möte mellan en dynamisk amerikansk entreprenör och en kinesisk forskare. Bägge hade ett gemensamt intresse av att ta upp kampen mot cancer och utveckla innovativa och bättre läkemedel på ett snabbare och mer effektivt sätt.
– Det är inte ovanligt att länder utanför Europa och USA blir åsidosatta när det gäller att få tillgång till nya effektiva cancerläkemedel. BeiGene startades för att göra skillnad, kapa ledtider och se till att alla patienter får samma möjlighet till behandling, säger Carl-Gustav Fabiansson.
I över 20 år har han arbetat inom läkemedelsindustrin med mångårig erfarenhet av att bygga upp och utveckla nya företag och affärsområden, bland annat i USA. När han fick frågan om att bli Nordenchef för BeiGene var beslutet enkelt.
– Att få vara med från början är spännande. Det finns en stor respekt för den expertis som finns här och vi har fått ett stort mandat och förtroende att utveckla vår enhet i Norden. Det skapar massor av engagemang och arbetsglädje.
80 procent av all cancer
BeiGene består av ett globalt team och är etablerat på fem kontinenter. Stockholmskontoret med 18 anställda öppnade för drygt två år sedan och täcker den nordiska marknaden.
Astrid Ottosson Wadlund är medicinsk chef på företaget och har många års erfarenhet från läkemedelsindustrin och som forskare på Karolinska institutet.
– Då arbetade jag primärt inom hematologi och läkemedelsutveckling. Den erfarenheten tog jag med till BeiGene och var med när vi lanserade företagets första läkemedel mot blodcancer med fokus på B-cellsmaligniteter. Det andra stora området är inom solida tumörer och immunonkologi där vi satsar på utvecklingen av kombinationsbehandlingar. Vi satsar brett och har spännande projekt i pipeline, säger Astrid.
BeiGene har idag tre godkända immunonkologiska läkemedel, varav två är godkända i Europa.
Bolaget är ett intensivt kunskapsföretag med stort fokus på forskning och utveckling. Ambitionen är att ha en bred portfölj med terapier som täcker 80 procent av alla cancerformer.
– Vi bedriver många kliniska studier i både tidiga och sena skeden av läkemedelsutveckling, och vi räknar med att komma ut med tio nya substanser i kliniska prövningar varje år. Vi har ett nära samarbete med sjukhus och kliniker, men också med patientföreträdare, både i Sverige och Norden, säger Astrid.
Närmare patienterna
En av hörnstenarna för företaget är att försöka korta ledtider så att läkemedel snabbare och mer effektivt kan nå patienter. BeiGene har som ambition att inte vara beroende av så kallade CRO-bolag, fristående kontraktforskningsorganisationer som genomför hela eller delar av kliniska studier på uppdrag.
– Det stärker relationer, vi behåller erfarenheter kvar i bolaget och vi reducerar kostnader och tid. Våra fas 1-studier, det vill säga när läkemedlet först prövas på patienter, utförs på vår sajt i Australien. Där finns de kortaste ledtiderna i världen just nu, säger Astrid.
BeiGene satsar också på att förändra och flytta cancervården närmare patienterna. Sedan drygt ett år stödjer bolaget ett vårdutvecklingsprojekt på en behandlingsmottagning i Gränbystadens köpcentrum i Uppsala. Mottagningen är bemannad av personal från Akademiska sjukhuset och ger cancerpatienter möjlighet att få behandling även med avancerade immunterapier.
– Vi letar ständigt efter möjligheter där vi kan bidra med viktiga insatser för att förbättra och utveckla cancervården. Vi stödjer till exempel Gränbyprojektet tillsammans med andra läkemedelsbolag, sjukhus- och regionledning och politiken. Den här typen av samarbeten tror vi är jätteviktiga för framtidens vårdutveckling, säger Carl-Gustav.
Klicka här för att läsa mer om vår cancerforskning
BeiGene är ett globalt forskande biotechföretag med över 10 000 anställda som startades 2010. Det är etablerat på fem kontinenter med ett av kontoren i Stockholm. Som ett komplement till den befintliga kapaciteten har en ny flaggskeppsanläggning etablerats i New Jersey i USA. Över 140 kliniska prövningar har påbörjats över hela världen och 45 länder och regioner är anslutna. BeiGene är särskilt engagerad i immunonkologi samt synergistiska kombinationer av cancerterapier.