Äggstockscancer

AI kan förebygga försenad diagnostik

Publicerad 25 september 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Torkel Ekqvist / SöS
Elisabeth Epstein, professor vid KI och överläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset. Foto: Torkel Ekqvist / SöS
Elisabeth Epstein, professor vid KI och överläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset. Foto: Torkel Ekqvist / SöS

I ett forskningsprojekt på KI utvecklas ett AI-baserat beslutsstöd som ska integreras i gynekologers ultraljudsmaskiner. AI kan förbättra diagnostiken vid äggstockstumörer, minimera onödiga operationer samt möjliggöra fler tidiga diagnoser och skräddarsydd behandling.

Varje år utförs cirka 10 000 äggstockskirurgiska ingrepp i Sverige. Cirka 25 procent av dessa ingrepp bedöms vara onödiga och hade kunnat undvikas om de hade bedömts av en ultraljudsspecialist. I dagsläget råder det brist på läkare med tillräcklig kompetens att bedöma äggstockstumörer, vilket leder till onödiga operationer och i vissa fall försenad cancerdiagnos.
– Med AI som kompletterande beslutsstöd kan vi förebygga försenad diagnostik och minska antalet onödiga operationer. Det kan också hjälpa oss att identifiera patienter som är i störst behov av vård och styra resurserna rätt, säger Elisabeth Epstein, professor i obstetrik och gynekologi med inriktning mot bilddiagnostik vid Karolinska Institutet och överläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset.

”Med AI som kompletterande beslutsstöd kan vi förebygga försenad diagnostik.”

Förbättrar diagnostiken
Hon har initierat ett pilotprojekt i klinisk miljö där AI bland annat ska kunna ge läkaren svar på en ultraljudsbild redan under pågående behandling av en patient.
– Vår tidigare studie visade att datoriserad bildanalys av ultraljudsbilder kan skilja godartade äggstockstumörer från cancer med en träffsäkerhet i nivå med en ultraljudsexpert. Genom att kombinera AI på ultraljudsbilder med analys av fritt tumör-DNA i patientens blod kan diagnostiken av äggstockstumörer förbättras. Vi har genomfört en omfattande internationell multicenterstudie som säkerställer att AI-modellerna är generellt tillämpbara, säger Elisabeth Epstein.

AI tillgängliggör expertkompetens
Hennes ambition är att det AI-baserade beslutsstödet ska bli allmänt tillgängligt för gynekologer genom att integreras i ultraljudsmaskiner.
– AI tillgängliggör expertnivåkompetensen kring bilddiagnostik för att bedöma äggstockstumörer för fler gynekologer. Framöver kan AI även användas som ett verktyg för att skräddarsy behandling för patienter med äggstockscancer, säger Elisabeth Epstein.


Annons
Annons AstraZeneca LYNPARZA HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"