ADC – Antikroppskonjugat

ADC revolutionerar onkologisk behandling

Publicerad 25 september 2024
Text: Redaktionen Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Antikroppskonjugat erbjuder nya möjligheter i behandlingen av solida tumörer. Det är en avancerad form av målinriktad behandling som kombinerar precisionen hos antikroppar med de cytotoxiska effekterna av kemoterapi.

ADC länkar samman en cytostatikamolekyl med en målinriktad antikropp som riktas mot ett specifikt protein på ytan av cancercellerna. När antikroppen binder till cancercellen, tas den upp av cellen och levererar läkemedlet direkt till tumören. Det möjliggör en exakt behandling som påverkar normala celler i mindre omfattning.

Precisionsmedicinska möjligheter
ADC erbjuder helt nya precisionsmedicinska möjligheter för skräddarsydda cancerbehandlingar. Flera nya ADC-behandlingar har godkänts mot HER2-positiv bröstcancer. ADC har även med goda resultat tillämpats på patienter med aggressiv blåscancer, lungcancer, ventrikelcancer, lymfom och cervixcancer. Forskning pågår även för att utveckla ADC-läkemedel mot bukspottkörtelcancer och hjärntumörer.
Det pågår ett hundratal kliniska ADC-studier runtom i världen samt studier som är inriktade på att koppla på olika typer av funktionella proteiner som stimulerar immunförsvaret när de frigörs i tumören och som också har potential att omvandla tumörens biologi till att bli mer mottaglig för cytostatikabehandling.

”Vi befinner oss än så länge bara i början av en spännande utveckling inom antikroppsbaserade behandlingar.”

I början av en spännande utveckling
Vi befinner oss än så länge bara i början av en spännande utveckling inom antikroppsbaserade behandlingar. Endast fantasin begränsar vilka funktionella molekyler som kan kopplas till antikroppar riktade mot ytproteiner på tumörceller.
Ett sannolikt framtidsscenario är att det kommer finns många olika ADC-behandlingar att välja mellan. Därför är det viktigt att identifiera metoder för att matcha rätt patient med rätt behandling parallellt med utvecklingen av nya ADC-behandlingar. Det behövs också fler kliniska studier om eventuella biverkningar.
Trots framstegen finns det utmaningar att övervinna för att ADC ska nå sin fulla potential. En av dessa är att utveckla ännu bättre mekanismer, som håller antikropp och läkemedel stabilt sammanfogade tills de når cancercellen, och hitta fler målmolekyler som är unikt uttryckta på tumörceller för att kunna bredda användningsområdet för ADC.


Annons
Annons Gilead Trodelvy HT24

Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"